Image thumbnail

Funcfood

                 

FuncFood

H παρούσα έρευνα χρηματοδοτείται απο την Ευρωπαϊκή Ένωση,  επιχειρησιακό πρόγραμμα “Επανεκ 2014 – 2020”, της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ  και στοχεύει στην αξιοποίηση των βοστρύχων (αποβλήτων των σταφυλιών), με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για την παραγωγή και πιστοποίηση βιολειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Mελέτες έχουν έχει δείξει ότι οι βόστρυχοι

1. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών φυσικών προϊόντων που εμπεριέχονται στους οίνους
(πολυφαινόλες).

2. Εκτός από τη γνωστή σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν τα μόρια
αυτά (μόνα τους ή/και ως μίγματα), έδειξαν σε κλινικές μελέτες ότι τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινολικά μίγματα διαθέτουν μια ιδιαίτερη δράση στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας των ανθρώπων.

Απώτερος στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση των βιοδραστικών αυτών συστατικών σε αρτοσκευάσματα-τρόφιμα με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων που στοχεύουν στην βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του   ανθρώπου, δρώντας αποτρεπτικά στην εμφάνιση νόσων όπως τα καρδιαγγειακά, εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, καρκίνος, κλπ.

Η Ομάδα FuncFood

  • Κωνσταντίνος Πουλάς: Είναι καθηγητής του Εργαστηρίου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής Ανοσολογίας, του Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο καθηγητής Πουλάς διαθέτει εμπειρία στη περιοχή της έκφρασης των γονιδίων, στο χαρακτηρισμό των πρωτεϊνών και στην επούλωση πληγών μεταξύ άλλων.
  • Δημήτριος Κουρέτας: Είναι καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ερευνητικά ενδιαφέροντα στη δράση των βιολειτουργικών τροφίμων στον άνθρωπο και  με ενδιαφέροντα στους μοριακούς μηχανισμούς αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών φαινολών σε ευκαρυωτικά κύτταρα.
  • Χρήστος Κολυπέρας: Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Ανκόνα Ιταλίας.