Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η

πρώτη ενασχόληση της οικογένειας Κολυπέρα με το κρασί ξεκίνησε το 1960 από τον Χρήστο Χ. Κολυπέρα  με την αμπελοφύτευση γηγενών ποικιλιών όπως ο Ροδίτης Αλεπού και Μαυρούδι στην περιοχή Φαραί της Αχαΐας όπου ανήκει στην τοπική κοινότητα του Δήμου Ερυμάνθου. Σκοπός του Χρήστου Χ. Κολυπέρα ήταν η εμπορία των σταφυλιών σε οινοποιητικούς συναιτερισμούς και ένα μέρος εξ’ αυτών για οινοποίηση και διάθεση των κρασιών στην τοπική κοινωνία.

A

ρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1988 οι υιοί του αποφάσισαν να συνεχίσουν  την αμπελουργική ιστορία της οικογένειας με μία πιο επαγγελματική προσέγγιση, επεκτείνοντας τους  αμπελώνες μας και  προσθέτοντας με την πάροδο των χρόνων  διεθνείς ΠΓΕ και τοπικές ΠΟΠ ποικιλίες  όπως Ροδίτη, Μαυροδάφνη Πατρών, Μοσχάτο Πατρών, Ασύρτικο,  Chardonnay, Ugni Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge.

T

ο 1992 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου μας οινοποιείου στο Φαραί  Αχαΐας και συγκεκριμένα στο ίδιο κτήμα όπου είχαμε και τα πρώτα μας αμπέλια. Η αγάπη μας για το ποιοτικό κρασί αναγνωρίστηκε γρήγορα και το έτος 2000 προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό της οινοποιητικής μας μονάδας με την πλήρη αυτοματοποίηση της  και τον τριπλασιασμό της παραγωγής μας, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή και εμφιάλωση ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων.

M

ε επέκταση των πωλήσεων  μας σχεδόν σε όλη την Ελληνική επικράτεια και ύστερα από 25 έτη οινικής πορείας των Αδελφών  Κολυπέρα, το 2013 τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης αναλαμβάνουν ο υιός και η κόρη του Δημητρίου Χ. Κολυπέρα, ο Οινολόγος Χρήστος  Δ. Κολυπέρας (Dott. In Viticoltura Ed Enologia, Facolta Di Agraria, Ancona – Italia)  μαζί με την αδερφή του Βασιλική Δ. Κολυπέρα (Απόφοιτη στη Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης). Συνδυάζοντας παραδοσιακούς και νέους τρόπους οινοποίησης για την ποιοτική αύξηση των οίνων και  δίνοντας  έμφαση στούς ποικιλιακούς συνδυασμούς προσθέσαμε στα προϊόντα μας τον αφρώδη οίνο καθώς και το ημίγλυκο παλαίωσης.

T

ο πάθος μας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στους νέους τρόπους διατροφής, μας οδήγησε στην επιτυχή συνεργασία με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς  του Πανεπιστημίου Πατρών,  εφαρμόζοντας δικά μας οινοποιητικά πρωτόκολλα σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες που επιδρούν στην ενεργειακή μοριακή δομή των οίνων. Έτσι το 2018 και ύστερα από δύο χρόνια έρευνας αναπτύξαμε σε πειραματικό στάδιο το πρώτο Ελληνικό ξηρό κρασί με μειωμένη αλκοόλη και ιδιαίτερα στoυς ερυθρούς οίνους τον διπλασιασμό των αντιοξειδωτικών τους στοιχείών. Η κατοχύρωση της πρώτη μας πατέντας, μας ανέπτυξε το ενδιαφέρον για τη περεταίρω έρευνα των ευεργετικών στοιχείων του σταφυλιού και από το 2019 έχουμε ξεκινήσει και δεύτερη έρευνα σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εκχύληση και αξιοποίηση των αντιοξειδωτικών στοιχείων από τα απόβλητα των σταφυλιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΜΑΣ

a
Επιλογές Κολυπέρα Λευκός

2000

Ροδίτης - Μοσχάτο Πατρών

Επιλογές Κολυπέρα Ερύθρός

2001

Cabernet Sauvignon - Μαυροδάφνη Ξηρή

Sauvignon Blanc ΠΓΕ

2002

Οίνος Λευκός Ξηρός

Merlot ΠΓΕ

2003

Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δύο Ετών Ωρίμανσης

Ροδίτης ΠΟΠ

2004

Οίνος Λευκός Ξηρός

Cabernet Sauvignon ΠΓΕ

2005

Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δύο Ετών Ωρίμανσης

Πλαγιές Ερυμάνθου (Ασύρτικο και Sauvignon Blanc)

2006

Οίνος Λευκός Ξηρός

Μαυροδάφνη Πατρών ΠΟΠ και Μοσχάτο Πατρών ΠΟΠ

2008

Οίνοι Γλυκοί

a